penagih--penagih belog ini.

Saturday, 29 December 2012

Melepaskan kau pergi.


kata orang, kalau sayangkan seseorang
kita kena lepaskan dia
demi kebahagiaan dia.

dan aku dah buat keputusan
untuk betul-betul melepaskan kau pergi dari hidup aku.
sakit rupanya nak lepaskan kau.
memang dah lama kau pergi dari hidup aku
tapi yang sebenarnya
aku tidak pernah melepaskan kau dari fikiran dan hati aku.
sikit pun aku tak lepaskan kau.

selepas perpisahan kita,
aku acap kali menangis sebab rindukan kau
sungguh, rindu aku pada kau tak pernah padam.
aku tak tahu kenapa susah sangat.
mungkin sebab kau lelaki pertama yang menyayangi aku sepenuh hati
menjaga aku sepenuh hati.

dan apa yang aku balas kat kau?
aku cuma pentingkan diri aku.
aku hanya fikirkan masalah aku
sampai aku mengabaikan kau.

dulu, aku pernah disakiti
aku pernah diabaikan
dan aku memang menyalahkan lelaki itu 100%
aku kata dia tiada hati perut dan perasaan
aku terus tawar hati pada lelaki yang telah menyakiti aku tu

dan sekarang, karma terjadi.
aku sudah menyakiti kau.
aku faham kenapa kau pergi meninggalkan aku.
aku juga faham jika kau dah tawar hati dengan aku.
sikit pun aku tak marah kau.
sebab aku faham rasa sakit diabaikan itu bagaimana.

demi kebaikan kau dan aku,
aku lepaskan kau dalam erti kata yang sebenar.
bukan bermakna aku membenci kau,
cuma yang pasti aku bukan tercipta untuk kau.
selamat tinggal.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#entry ni aku buat 12 Disember lepas, cuma aku takde kekuatan nak publish. malam ni aku rasakan malam penutup untuk kisah aku dan kau. dan aku takkan lagi menghantui hidup kau. terima kasih atas segala apa yang kau korbankan dan lakukan demi untuk bahagiakan aku. aku tahu dan sedar bagaimana kau berusaha untuk bahagiakan aku dulu, betapa kau bersabar dengan aku, aku nampak semua itu. terima kasih sayang. semoga kau berbahagia senantiasa dan dilindungi Allah selalu. :')














Dan hembusan cinta ini berakhir setakat di sini sahaja.

Sebelum engkau kemari
Tiada resah
Tiada khuatir
Menjelang kemesraan ku
Yang dirindu
Hanya syahdu

Mengapa itu
Mahu jadi teman
Mahu jadi kekasih
Selamanya..

Aku bukan lagi mainan dulu
Telah ku campakkan kau kemana
Ke lautan hitam yang ku tahu
Pasti kita tak jumpa

Semalam
Itu semalam
Hari ini aku hidup
Dalam dunia yang aman
Kenangan
Kita lucutkan
Kita bakar sama-sama
Pengalaman hidup
Seksa.

p/s:
tirai 2012 bakal berakhir. akan tetap aku kenang selamanya segala kenangan pahit manis tahun ini. 
tahun 2013, berilah peluang untuk aku mengecap bahagia dan ketenangan jiwa itu. 
aku tak mintak banyak ya Allah. ini sahaja :')


Tuesday, 25 December 2012

Diari vs blog.

aku sekarang mengalami insomnia tahap maksimum
mata aku selagi tak pukul 6 pagi takkan datang mengantuk tu
lepas subuh baru aku mengantuk 
dah nak dekat dua bulan lebih macam ni
mata eyebag tak payah cakap
aku rasa bukak semester ni muka aku la paling sememeh
lantakkan.

alkisahnya disebabkan insomnia tu
aku akan online la sementara nak bagi mengantuk betul-betul
tapinya pagi tadi tetiba aku perasan ada orang naik tangga 
menuju ke ruang tamu tingkat atas rumah aku
dalam pukul 4 pagi macam tu
aku syak mak aku je
time tu aku dalam bilik
mujur lampu aku dah tutup awal-awal
so aku terus tutup laptop, tutup mata serta merta
iols tetiba feeling berlakon macam fasha sandha tetiba.
*lempang diri sendiri*
kakaka

rupanya mak aku nak ambil penyapu dalam bilik aku
punyela anak dara pesen apa aku ni
penyapu pun ada dalam bilik
nak kata rajin sangat
hakpuiiii
tu makan dia
hahaha

lepas mak aku dah turun
aku just kejungkan diri je la atas katil
nak online balik rasa malas
aku pun pasangla earfon kat telinga dengan harapan boleh tidur
tapi tak boleh
nak lagi best, tetiba jiwa kacau pulak.
aduiii 

so aku ambil keputusan
aku kena buat something 
aku pegi bukak laci almari 
baca balik surat yang aku pernah nak bagi kat ebal
tapi tak bagi-bagi pun sampai sekarang.
=..=

pastu aku baca diari aku masa tahun 2006
lama dah aku tak sentuh diari tu
masa baca tu aku macam
oh god sucinya aku masa tu
aku macam ni ke dulu?? 
punyela aku rasa macam baca diari perempuan melayu terakhir la bak hang
cemerlang terbilang gemilang sangatttttttttt kate ko
kakaka

btw, aku tetiba kagum dengan diri aku di tahun 2006 tu
aku kagum dengan semangat dan motivasi diri aku yang sangat tinggi 
yang bila compare dengan diri aku yang sekarang
jahanam woi jahanam
dan membuatkan aku terdetik
what if 2013 ni aku menulis kat diari je?
kot mau jadi cemerlang cam dedulu.
kohkoh

aku pun dah puas sebenarnya dengan dunia blog
tiga tahun aku berkecimpung
jatuh bangun aku dalam ni, gelak tawa aku bersama blogger lain
dan berakhir dengan tragedi.
aku cuba bangkit untuk menulis dengan berkualitas seperti dulu.
aku cuba.
tapi tak mampu.
jelas trauma itu mengubah segalanya.

dunia blog pun dah tak macam dulu
ramai sangat yang kejar populariti 
instead of menulis dengan jujur dan tidak mendabik dada
dan ramai juga blogger otai dah menyepi setelah menjadi penulis buku tegar
aku is terkilan dengan lumrah kejadian alam begini.

mungkin 2013 ni aku nak quit blog.

mungkin je la.
aku malas nak over sebab tak nekad sangat pun.

plis jangan jadi macam ebal tu.
tak habes-habes kata nak quit dota tapi tak quit pun sampai sudah.
kakakaka. 





p/s: 
tahun 2004, aku becuti kat pantai miami, penang dengan family time krismes cenggini. 
esoknya pantai tu kena langgar tsunami  kauu. i tell you. *dah kenapa aku macam begosip?kakaka*
aku macam tak caye je tengok dalam berita, pantai aku pegi tu kena tsunami. 
mujur kitorang balik awal. kalau tak, aku takde dah kot sekarang. haha. 
k tak lawak. bye



Friday, 21 December 2012

Simpan diriku terseksa.


bangun dari tidur pagi tadi
sejenak aku kembali terhidu bau ketakutan itu
sejenak aku kembali terpegang trauma itu.
sejenak aku menggeletar kerana tahu sakitnya menghadap mereka.

baru sahaja aku mahu bangkit dari sisi gelap kehidupan
baru sahaja aku mahu mengukir senyum di bibir
tapi dek kerana dia yang entah siapa siapa
yang jelas mempunyai niat yang mencurigakan
aku secara automatik terpaksa menyelak kembali trauma itu
trauma yang cuba aku tinggalkan dan lupakan
dan air mata aku menitis tanpa dipinta.

melihat satu demi satu trauma itu
aku tak sangka perjalanan hidup aku jadi begini
aku tahu lebih ramai yang sengsara berkali ganda dari aku
tetapi sengsara yang aku tanggung ini
tiada mampu dapat dirungkai.

dahulu ada yang pelik dan bertanya
kenapa tidak aku pertahankan diri
jawap aku, bukan aku tidak mahu
tetapi amat sukar untuk aku pertahankan diri
kerana akan ada mulut berkata aku mereka-reka cerita
ditambah pula dengan campur tangan ramai manusia
itu semua hanya membuatkan keadaan bertambah rumit.
jadi aku memutuskan untuk tidak mempertahankan diri.
sehingga kini.

kata pujangga sering mengatakan 
ujian itu menguatkan seseorang.
tapi tidak untuk aku.
aku lumpuh dengan ujian sebegini.























Friday, 14 December 2012

15 hidden thing dalam diri aku. :)

aku banyak sangat cerita  pasal dia kebelakangan ni kan
aku rasa aku nak stop la kot
entah kenapa aku rasa sakit hati pulak
bukan sakit hati ke dia
sakit hati dengan diri sendiri.
=..='

okey harini aku just nak share hidden thing about aku
dulu kat blog lama, aku pernah buat
tapi aku rasa aku nak buat balik pulak
:)

1. aku ni jenis minah lembap sikit. maksud aku, kalau buat satu-satu keje tu, take time lama. contoh, kalau basuh pinggan berlambak, aku amek masa 1 jam paling cepat. itu paling cepat, paling lambat pikir lah sendiri. haha

2. aku ni jenis lebih selesa dengan strangers tapi sebaliknya bila dengan orang yang aku kenal. mungkin disebabkan ada tragedi-tragedi tertentu, maka aku jadi macam ni.

3. aku sebenarnya peminat lagu-lagu melayu dan english. tapi disebabkan patah hati punya hal, aku terus boleh nak melayan lagu kpop. lagu kpop kan tak paham, makanya takde nak sentap apa. hilang elejik aku ke kpop. haha.

4. aku takde favourite colour. aku jenis suka colour ikut trend. kalau time tu tengah in colour biru, makanya aku suka biru. tapi lately, aku perasan aku cepat berkenan kat baju colour putih. rasa macam tenang pakai baju putih. :)

5. aku tak pandai layan budak-budak. kalau baby, aku okey lagi. tapi kalau budak yang tengah nak membesar tu, aku is rimas. aku pun tak tahu la macam mana esok kalau kahwin dapat anak bagai. kan orang kata perempuan pandai melayan budak-budak, oh mungkin tapi bukan aku la. =.='

6. makanan wajib aku ialah telur goreng. kira macam addicted lah. dari kecik aku macam ni. cuma bila dah besar ni, boleh kawal skit la. bila aku dok rumah, ok tak terkawal balik. haha

7. aku kalau baca novel or tengok drama or baca blog orang, aku suka layan cerita orang yang dah berkahwin. sebab realistik.

8. aku suka duduk kat rumah. kadang tu jealous gak tengok kengkawan lain suka hangout, tapi entah. aku lebih selesa duduk di rumah. tapi kalau aku bergaduh dengan mak aku, terus rasa nak lari rumah je terus. kahkah

9. aku kalau pergi pasar malam mesti beli ayam goreng oh. aku suka part yang dekat dengan punggung ayam tu. shedap gilew. haha. tapi kalau makan kfc, mana-mana part pun sedap je bagi aku.

haaa part ni ah aku suka gilaaaaa! aumm! hahaha


10. aku suka dengar lagu tapi aku tak suka menyanyi. menyanyi just dalam hati je. mungkin sebab aku jenis susah nak tangkap satu-satu lirik. aku tak macam adik-adik aku, sekali dua dengar terus pick up lirik. gila lah diorang =.=

11. aku adalah manusia yang suka kepelbagaian. aku selalu berubah minat. macam sekarang aku cakap favourite aku blablabla, esok lusa tak tentu kekal. aku memang macam tu.

12. tapi kalau bab makan, aku jenis takut nak mencuba makanan pelik-pelik. sebab karang tak sedap, langsung putus selera makan aku. aku dahla susah nak makan orangnya. *sila percaya* haha

13. aku suka sangat no 7. tak tahu lah kenapa. life aku banyak dikelilingi dengan no 7.

14. aku suka baju murah tapi nampak mahal. baju-baju yang aku beli sendiri harga tak pernah lebih dari rm30. lebih dari tu, aku rasa mahal gile nak mampus.

15. aku suka baca buku. kalau pergi shopping mall, antara tempat wajib pergi ialah popular takpun mph. aku rela berdiri lama-lama mengadap buku. kenkadang tu mencangkung bagai. tak tau malu betul. belinya tak jugak. kahkah

okey, 15 je lah dulu. ada banyak lagi kalau nak cerita pasal aku.
tapi karang bosan pulak korang kan dah berjela-jela aku jack diri sendiri je.
teehee

selamat berhujung minggu eh semua.
:)

Saturday, 8 December 2012

Cadang nak tidur. Tapi tak tidur-tidur jugak.

sesat di sini 
arahnya tak pasti 
sepi dibelenggu mimpi 
masih mencari 

walaupun pergi 
jasadku disini 
nak ku cari tapi dimana 
bukalah mata 

Yang Berkuasa 
tolonglah hamba 
bukalah pintu segala 
agar sempurna 

tangan ku tadah 
agar menerima 
apa yang diberi olehMu 
aku bersyukur 

-korus-


yeah..yeah..yeah
bangunlah dari tidur 
buka mata pandang ke sana 
moga berjaya.


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2008/10/lirik-mencari-waheeda-giegiel.html#ixzz2EObKaFxi



----------------------------------------------------------------------------------------------------------
yang sebenarnya aku rasa nak meluahkan something kat sini.
tapi entah. feel nak menulis hilang tiba-tiba.
kebetulan tadi aku terdengar lagu ni kat radio.
teringat pulak ebal, okgo dengan arip ada karok lagu ni.

takpelah, aku update lirik lagu je lah.
lirik dia sangat deep bila dihayati.
macam kena pulak dengan situasi aku.
okey nak tidur. kalau boleh tidurlah. bye

Monday, 3 December 2012

Malam ni air mata menitis kerana rindukan kau.

aku buka facebook
aku nampak kau
terkadang aku rasa aku kuat
aku rasa aku macam dah move on

tapi tak.
aku masih belum move on.

aku refresh profile facebook kau
ternampak favourite quote kau
aku dah pernah nampak quote tu
tapi malam ni
air mata aku bergenang bila terbaca quote itu.

aku pasang lagu kat windows media player
lagu di kalung kasihan
aku masih okey.

lepas tu lagu tercipta untukku
dah berapa juta kali aku dengar tiap-tiap hari
tapi tadi tak semena-mena air mata aku mengalir.
sebab aku teringat
aku pernah nyanyikan lagu itu untuk kau.

next song, awan nano
air mata terus menerus mengalir
teringat kau pernah kata pada aku
kau suka lagu itu.

then lagu penghujung cintaku
lagu simbolik bagi aku
.

damn
ini semuanya lagu-lagu mengingatkan aku pada kau
belum lagi aku terdengar lagu-lagu kegemaran kau yang lain
aku mengelak dengar suriafm
sebab banyak sangat lagu kegemaran kau ada kat situ

okey air mata dah berhenti mengalir.

ingat tau
kau tak bersalah
aku yang salah.
aku yang tak move on.





Friday, 30 November 2012

Nasihat dari Dher L. :')





listen up babe. stop think like that and learn to fight it. don't make your fear become much stronger than yourself or it'll the day that you destroy yourself with your own sword. fear and self esteem. damn. that's sure a f*cking nice combo but adapt to it and fight it. believe in yourself and not your fear. got it? kbai.












Tuesday, 27 November 2012

Mimpikan dia lagi :(

entah macam mana dia boleh termasuk balik dalam mimpi aku
lama dah aku tak mimpikan dia
homaii
bangun je dari mimpi
rasa rindu sangat nak back together dengan dia
macam dulu-dulu
:(

aku tak ingat sangat exactly mimpi aku macam mana
yang aku ingat aku stay kat satu rumah ni
rumah tu besar tapi banjir
tinggi jugak la airnya paras paha mcm tu
tapi aku takde lak gelabah pasal tu

pastu entah macam mana
aku macam tetiba dah ada kat tempat lain
suasana macam kt rumah orang kawen
meriah sangat saudara mara aku semua ada

dan dalam pada kecoh-kecoh bagai tu
si dia muncul.
dia pakai sempoi je
t-shirt dan jeans
macam yang selalu dia pakai bila aku jumpa dia
:')

aku mula-mula macam nak sorok la siapa dia depan family aku
sekali mama aku lalu depan aku dan dia
dan mama aku macam bagi green light untuk aku bersembang dengan dia
oh sungguh tak percaya
semua orang pun macam senyum-senyum je tengok kitorang

kitorang sembang-sembang kejap
aku ada cakap rumah yang dalam mimpi tu macam rumah dia
dia just iyakan je
tapi lepas tu kitorang keluar rumah
mencari privasi la konon-konon

aku jalan-jalan dengan dia
aku cakap kat dia aku ada banyak benda nak cakap dengan dia
pastu aku ada cakap aku harap takde sape nampak kita jalan berdua ni
sebab kitorang keluar senyap-senyap
tapi yang kelakarnya baru je aku habis cakap cmtu
kereta sedara aku lalu sebelah dan tegur cakap
"nak makan pape tak? kitorang nak pergi beli ni."
semua yg dalam kereta dok sengih-sengih tengok kitorang
time tu memang tak bole nak sorok muka dah la
hahaha

kitorang jalan-jalan sampai la kat pasar malam
seingat aku takde beli apa pun
tapi yang kelakarnya
masa nak balik dari pasar malam tu.

selalunya dia pergi mana mana mesti naik moto kesayangan dia tu
tapi dalam mimpi aku tu
dia bawak basikal budak-budak warna kuning
siap ada bakul
reben-reben la bagai
dafuq?
hahahah

tapi aku takde complain apa ke
aku tuntun basikal tu dari tempat parking sampai pegi ke jalan raya
dan dia macam sembang ape tah kat satu gerai tu
dah setel, dia terus duduk kt seat belakang aku
aku pulak yang kena bawak dia
=..='

aku sempat cakap
'tepi sikit kaki tu, fara dah lama tak bawak basikal ni'
dan


mimpi aku berakhir di situ.
huawawa.

aku tak ingat sangat apa yang aku bersembang dengan dia
tapi yang pasti dalam mimpi td
kitorang banyak gelak sama-sama
kitorang sangat mesra
dan aku memang rasa macam kitorang dah berbaik semula
walaupun takde declare balik ke apa
sebab tu bila terjaga, rasa mcm
'kenapa mimpi jeeeee, kenapa tak betul-betul jadi'
:(

mimpi tu mungkin petunjuk.
mungkin juga mainan tidur.
takpelah, at least aku merasa lepas rindu kat dia kejap dalam mimpi tadi.
realitinya, aku tau aku yang bersalah.
tak mungkin dia cari aku balik.

cantitnya rambut dia. *tetibe*














Friday, 16 November 2012

Tak boleh tipu diri sendiri.

Assalamualaikum
tergerak hati nak apdet blog lak tetiba.
mungkin sebab hati aku ni tengah bergejolak
sebab apa?
sebab dia.

ya,
to be honest
aku masih tak boleh lupakan dia.
hati ni masih teringat
tapi aku tahu batas dan sempadan
keadaan sudah berubah
bukan baru
dah hampir 3 bulan begini.

last aku contact dia dua minggu lepas,
tepat pada tarikh yang sepatutnya jadi anniversary setahun kami
kami sembang biasa biasa je
just bertanya khabar dan perkembangan masing-masing
takde pun sentuh soal hati ke apa
aku malas nak spoil mood masing-masing.

dan lepas tu aku memang tak contact dia
dia pun takde nak contact aku.

sampai lah 11 november haritu
tiba tiba masuk mesej dari dia
dia mesej aku.
nak dijadikan cerita,
malam yang dia hantar mesej kat aku tu
aku memang tak peduli kat enfon
sebabnya aku kt rumah cousin aku
enfon aku pun bateri low
aku biar je la dalam handbag.

esok tengahari baru aku check enfon
tengah nak charge tu baru masuk mesej dia
aku baca dan baca
tapi too bad
dah la lambat aku perasan mesej dia
pastu aku still tak dapat balas mesej dia
sebab kredit aku expired.

dia mintak aku mesejkan mak dia
suruh call dia balik
sebab dia takde kredit kot
aku pun tak sure kenapa.

aku terkilan sikit bila baca mesej dia
sebabnya aku memang tak dapat tolong
aku memang dah lama tak topap
takde hati dah nak dok melekat dengan enfon
enfon tercampak tah kemana mana je skarang

pada dia,
kalau kalau dia ter-baca la entry ni
aku nak minta maaf sebab tak dapat text mama dia.
sorry tau.

haih.

tadi elok pulak RedFm putar lagu Sofia Jane
sekian lama tak dengar, tiba-tiba tadi terdengar.
lagi la jadi teringat.
layankan je la.

haih.


p/s:
badan aku macam da start panas.
tekak rasa pedih.
harap tak jatuh sakit la dalam cuaca tak menentu ni.
hopefully.












Saturday, 3 November 2012

Haha. Aku baru tahu something. Eksited pulak.

assalamualaikum
actually kan
aku baru tau cara nak letak reply comment kat ruangan comment form aku
sungguh eksited betul lah bila tau
sampai update entry serta merta ni ha
aku punya lah ingatkan nak tambah pape software
rupanya cehhh tersangatlah kacang

just pergi bahagian dashboard
pastu klik Setting
pastu klik bahagian Posts and comments
dan adjust comment location jadi Embedded
itu je.
gila lah benda senang gini aku tak tahu
HAHA

selama ni aku buat comment popup window
sebab dulu masa kat blog lama aku
ada sorang blogger ni tegur aku suruh buat popup window
sebab tak ganggu bila nak baca entry dalam blog secara marathon
ceh time tu aku pun ter-perasan la blog aku best gila
yela sampai ada orang nak marathon baca entry kat blog aku kot
kehkeh

tapi itu dulu
sekarang ni rasanya tak perlu nak marathon sangat kot
entry bukan banyak pun
yang banyak pun pasal emosi sahaja
so aku tukar la comment form jadi embedded below post
sila redha lah ye.
:D

p/s: dok ngidam nak tengok paranormal activity 4. tak pun sinister.
      sape budak ipoh kat sini? lai lai teman aku tengok movie kat ipoh parade. ngee

*tetibe*


Tuesday, 30 October 2012

Sepatutnya hari ni genap setahun.

30 Oktober 2011
''kalau aku cakap aku nak kau, macam mana?"
''yes, i do''

itu salah satu saat-saat terindah untuk aku.
dalam masa sekelip mata aku terima dia.
entah kenapa hati boleh jatuh sayang pada dia
bermula dari saat itu hati berbunga indah je.

30 Oktober 2012
semua sudah tinggal kenangan.
sebenarnya sekarang aku tak la rasa sedih melampau dah
cuma hati tu kadang kadang teringat jugak
nak nak pulak hari ini suppose to be anniversary pertama kitorang.
tapi dah tak kesampaian.

banyak benda mengingatkan aku kat dia
walaupun aku cuba taknak ingat.
salah satunya tadi lah
dalam astro ria cite express dania,
tetiba sebut terminal larkin
banyak banyak terminal kenapa kena sebut terminal larkin ha?
kenapakah?
oih banyak memori kot terminal larkin tu.
T.T

aku ada call dia last week
tapi dia tak angkat
2 3 kali aku call tak angkat jugak.

dia cakap dia letih sangat
tapi tapi
aku dapat tangkap dia taknak aku ganggu dia dah.
its okey, dude.

harapan aku
moga dia bertemu teman pengganti
yang lebih baik lebih cantik lebih pandai menjaga hati lebih segalanya
better from me la senang cerita.
amin.

:))

p/s: gelang aku ada tertinggal kat rumah dia. mohon dia simpan gelang tu. hee



Saturday, 27 October 2012

cuba teka gambar ni kat mana? :D


me with my family yesterday.
me is in green pokodot baju kurung.
my mama and brother is not interframe in this picture.

panggg!
*lempang sedas*
kepoyoan apakah yang tetiba lepas raya haji
nak speaking english tunggang terbalik bagai dalam blog
HAHA

SELAMAT HARI RAYA HAJI KENGKAWAN BLOGGERS
ADA DAGING KORBAN LEBIH SILA PASS KAT SAYA.
:D



Friday, 19 October 2012

I need you. Im not a monster.

Subuh ini,
mungkin subuh pertama aku mengenal apa itu erti pengorbanan
sebelum ini bukan aku tak tahu definisi pengorbanan
cuma aku sedikit prejudis apabila masuk bab-bab pengorbanan

satu ketika dahulu
aku adalah manusia yang tidak kisah berkorban pada org lain
aku sanggup buat apa saja.

sampai terjadi tragedi demi tragedi
aku terus tukar mindset.
mindset aku ialah
"buat apa nak berkorban. asek kita berkorban.
orang bukan nak berkorban balik utk kita.
last-last diri sendiri terkorban. menyusahkan diri sendiri je."
serius itu mindset aku.

dan hasilnya
aku memang jadi tak suka nak berkorban
atau dalam erti kata lain
aku jadi seorang yang tak suka nak berusaha
seorang yang malas
seorang yang lepas tangan
seorang yang tidak pandai berdikari
seorang yang seumpama takde hati dan perasaan.

aku lebih suka menerima
daripada memberi.
memberi bukankah satu bentuk pengorbanan?
kan?

namun, perbualan aku dan dia
merubah segalanya
dia membuka mata aku tentang erti pengorbanan.
betapa hidup ini bukan sekadar nasib semata.

semuanya bermula bila aku tanya dia satu soalan peribadi
dia setuju jawab dengan syarat aku kena bagi upah
aku tanya la apa upahnya
upahnya dia suruh aku taip sesuatu
tak panjang pun, ayat simple tapi a bit annoying.
bila dia suruh, aku terus cam argh taknak la taip
takkan sebab soalan tu, aku kena taip ayat tu pulak.

disebabkan malas nak taip benda alah tu
aku cakap kat dia
"cancel je la soalan tadi. tak penting pun soalan tu."

see?
cepat gila aku give up sekarang ni.
padahal aku yang ye-ye je nak korek rahsia dari dia la konon.
=.='

bila aku cakap aku taknak taip,
terus dia mengeluh
dia terkilan.
rupanya dia suruh taip tu ada yang tersirat di sebaliknya
dia nak menduga tahap aku sanggup berusaha untuk capai sesuatu.

argh, aku kantoi di situ.
sangat jelas
benda simple pun aku cepat give up.
benda simple pun aku taknak berusaha
apatah lagi benda yang lebih sukar yang melibatkan kehidupan.

dia mengingatkan aku
bukan senang nak senang
kalau nak apa-apa perkara pun, kena ada usaha.
kena ada pengorbanan..
kena pecahkan ruyung kalau nak sagunya
hambek ko keluar pantun segala.
dan dia minta aku berubah
bukan untuk dia, tapi untuk kebaikan aku sendiri.

sungguh aku terkesan
dengan pendekatan yang dia gunakan.
perkara simple tapi impaknya besar.

aku kena berusaha.
aku kena biasakan diri berkorban :')


p/s : dia suka lagu monster. dan suka intonasi suara T.O.P. sila jangan teka jantina dia. haha

oh tidak. sejak bila blog aku jadi blog kpop.  :P











Friday, 12 October 2012

Tersadai.

hidup aku masih terumbang ambing.
meskipun keadaan sekarang adalah lebih baik dari sebelum ini
namun masih
masih aku terumbang ambing.

esok cuti.
aku tidak bercadang untuk pulang ke rumah
cukuplah aku menyusahkan keluargaku berminggu-minggu.

aku rasa nak keluar ke bandar bersama rakan
tapi nak keluar dengan siapa?
oh aku lupa.
aku tiada rakan.

rasa mcm nak check in hotel pun ada
jangan salah faham
aku dan diri aku sahaja
tiada orang lain.

tapi macam tak perlu pulak dah.

sudahnya aku rasa
hari minggu aku dihabiskan dengan tersadai dalam bilik
tidur separuh hari.
tak ubah seperti orang tak mahu hidup.





Thursday, 27 September 2012

Aku seorang parasit.

Assalamualaikum
hari ni akhirnya aku berkesempatan menjenguk blog aku ni
bukannya aku busy sangat
tapi entahlah
life aku semakin berkecamuk.
its too complicated

aku mc dah hampir 2 minggu
daripada 13 sept sampai la sekarang
dan sepanjang aku mc aku just duduk kat rumah
memikirkan apa nak jadi dengan diri aku.

kalau orang lain tengok
secara fizikalnya, aku tak sakit
tapi dalaman aku
aku tau dalaman aku sakit.

panggilan telefon dan mesej daripada kawan-kawan sekelas aku biarkan sepi
panggilan telefon daripada roommate aku, aku tak angkat
voice message daripada mentor aku, ustaz deris pun tidak aku balas
yang aku angkat, kalau call daripada mama or abah
itu je call yang aku mampu angkat tanpa rasa bersalah.

dalam hati aku
macam-macam yang aku rasa.
bersalah
berdosa
malu
takut
semua lah ada.
senang cerita LOSER is the best word untuk describe diri aku sekarang ni.

aku kadang tak faham kenapa aku jadi macam ni
benda ni dah lama
dan masih berlarutan sampai sekarang
setahun dah berlalu
tapi aku masih tak jumpa diri aku yang dulu

dulu
aku ceria
peramah
banyak kawan
semangat menimba ilmu
kuat semangat
optimis

tapi aku yang sekarang?
sangat mengecewakan.
aku jadi pendiam
menjauhkan diri daripada orang
tak pandai dah nak beramah-ramah
jadi ignorant
membosankan.
dan aku akui,
aku makin jauh dari Tuhan.
:(

aku rindu diri aku yang dulu.
aku yang sekarang seperti parasit.
aku yang sekarang just tau nak susahkan orang lain.
aku yang sekarang sangat lemah.
mana fara yang dulu?
mana?
hurm.

aku dah ambil keputusan untuk berhenti belajar
nekad kan aku?
tapi mama dan doktor psikiatri tak setuju
diorang suggest aku tukar kolej je
aku sebenarnya tak rasa itu solusi yang terbaik
tapi entahlah.
isnin depan ni aku kena pergi jumpa kaunselor kolej aku dengan mama.

makin lama aku rasa kebodohan aku makin ketara.
masa depan aku semakin gelap.
hubungan aku dengan kawan-kawan hancur.
hubungan aku dengan Tuhan tunggang terbalik.
aku hanya ada keluarga aku sahaja.
hanya keluarga yang mampu bertahan dengan aku.

masih ada lagi kah sinar kebahagiaan untuk aku?
masih mampukah aku membalas jasa kedua ibubapa ku?
masih cerahkah masa depan aku?
aku tiada jawapan.


Bantulah aku, ya Allah.
Amin.















Friday, 7 September 2012

Luka dalaman.

tak nampak pun bulan bintang malam ini
lama, lama juga aku perhati
yang kudengar suara sumbang
unggas malam rindukan rembulan
ooo..

macam aku yang melayan hati celaru
lama, lama sudah kurasanya
tak tahu pada siapa nak aku adu
sendu piluku ini, amat memeritkan

**

gerimis yang mengundang
kini menjadi hujan
hatiku kebasahan
dalam pada malam itu
langkah aku tewas
dihanyut arus yang deras

hingga tak sedar aku ini
hanyut di tengah lautan fantasi
yang bawa aku ke alam lain
keranamu..ooo
hingga kasih itu kan mengambang

memang ada kasih sejati yang lain
namun, namun aku tak perlukannya
biarlah aku bersama dengannya
bersama luka dalaman
sampai mataku terpejam

ulang **

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
siapa kat sini minat dengan slam? ce ngaku. hehe
sebenarnya ini lirik lagu zamani slam.
lagu ni lagu baru rasenye. 
aku pun baru dengar 2 kali kat suriafm. 
lagu ni kalau tak silap ada kesinambungan dengan lagu gerimis mengundang yang pernah hit zaman 90-an dulu. 

memula tajuk lagu ni 'gerimis mengundang lagi'
tapi atas permintaan zamani, tajuk lagu ni ditukar jadi 'luka dalaman' 
tapi bagi aku, lagu ni tetap tak boleh beat gerimis mengundang. 
oh boleh menangis kalau dengar lagu rock leleh dulu-dulu 
tersangat feel kot
sampai kekadang buat aku jiwa kacau
 T.T

okbai.

Tuesday, 4 September 2012

rasa mcm annoying.

dulu dulu kan
masa umur akhir belasan tahun
seriously aku eksited gileee tengok orang kawen muda
kan macam trend kawen muda sekarang ni
pastu post kat pesbuk/you-tiup
umur 16 da kawen
umur 17 da kawen
umur 18 da kawen
yg latest umur 14 da kawen
memang pergh la

i do. me too.


dulu memang aku eksited lah bab-bab cenggini
dulu k dulu

tapi makin bertambah umur
makin lama
aku macam
aishh annoying lak tengok bebudak kawen muda ni

#eleh cakap je la kau dengki. kan? kan? panggggggggggg! hahaha

aku tak la teruk sangat kot
dalam pada masa annoying tu
ada gak timbul rasa kagum kat mereka-mereka yg kawen muda ni
ye la, ada yang masih study bagai
tanggungjawab semakin bertambah
nak kena jaga hati ramai orang
tapi masih bole kekalkan komitmen relationship dengan jayanya
keep it up okey :)

dalam hati aku,
tertanya-tanya gak macam mana diorang dapat kekuatan
nak mendirikan rumahtangga time tgh remaja muda belia
macam mana diorang handle study diorang
macam mana diorang handle konflik yang tak dijangka
banyak lagi la persoalan yang keluar kat kepala aku

kalau pesen bangsa macam aku ni
baru tanggungjawab jaga diri sendiri
jaga hati mama abah adik beradik kengkawan
itu pun dah tonggang terbalik cemana tah
hingus pun berjejeh lagi tak pandai lap
masak pun fail
nak kawen kebendanye
puih

#kutuk diri sendiri memang amalan mulia. problem? :P

so kesimpulannya
aku tak la annoying banyak
sikit sahaje
biasalahh
genetik pendengki berkumpul dalam badan la katekan
kehkeh

utk yang bakal berkahwin di usia muda, semoga Allah memudahkan perjalanan kalian. amin.

okbai.


Monday, 3 September 2012

semalam dpt ceting jap dengan dia :')

salam
seminggu sudah berlalu
dan blog pun terbiar begitu saje
maaf ye blog.
:|

saje je la ni aku nak update
semalam aku berkesempatan chatting kt fb dengan dia
ingatkan dia taknak layan
tapi alhamdulillah ok je

maybe certain orang akan kata
just leave him and start new life
owhh kalau la itu semudah ABC
ABC pun susah kot
masa tadika dlu pening gak aku
haha



kitorang ceting ceting sejam gak la
pasal soal hati la banyaknya
tak sangka dia turut rasa apa yang aku rasakan
tapi dia kata dia dah serik
bila dia cakap cmtu, aku tau aku tak berhak cakap lebih-lebih
lagipun kami dah takde pape relationship
kawan biase je.


hati aku cakap
"dia masih sayangkan aku"
tapi akal aku menjerit
"sudahla, dia dah taknak kat kau. kau je yg masih jiwa kacau teringat kat dia"


entahlah.
soal hati memang sukar difahami.

and dia ada gak tanya aku
"fara ada buat blog baru ke?"
aku pelik dia tanya camtu
dan mestilah aku jawab
"mana ada. fara still guna blog yg sama la''
bagi aku, takkan disebabkn hubungan dah berakhir
so that aku kena delete blog ni
tak kot
aku sayang blog ni
dulu aku dah pernah delete 2 blog
gile menyesal lepas da delete
sob sob

apa pun
aku sebenarnya rasa bahagia
rasa lebih dari cukup bila dapat berhubung dengan dia
aku tak mintak banyak pun
terima kasih ye encik bulan. :')

i miss johor bahru.
i miss your family.
i miss you too.
bye.




Monday, 27 August 2012

kisah semalam itu penghujung cintaku.

tepat jam 4 pagi 26082012
telefonku berdering
dan akhirnya
kisah aku dan kau kini tinggal kenangan
aku terpaksa melepaskan kau pergi
selepas berbulan-bulan hubungan kita tergantung.

jujurnya 
aku juga masih sayangkan kau
tapi benarlah kata orang
bercinta tidak semestinya memiliki.
mungkin ini yang terbaik untuk kita berdua

aku sama sekali tidak menyalahkan diri kau
aku merasakan kegagalan cinta ini
berpunca daripada diri aku sendiri.

tidak mengapalah.

kepada kau yang pernah mewarnai kehidupanku
aku doakan kau ceria dan bahagia di samping keluarga dan rakan-rakan
aku doakan kau sihat senantiasa
aku doakan yang terbaik untuk diri kau.
terima kasih atas segalanya. 
ketahuilah, di mata aku 
kau istimewa 
dan aku bertuah kerana berkesempatan mengenali kau. :)

kisah kita bermula dengan lagu 'Cinta Muka Buku'
dan berakhir dengan lagu 'Kosong'
kisah kita bermula dengan lagu 'Sofia Jane'
dan berakhir dengan lagu 'Teman Pengganti'
sungguh kebetulan.


klausa klise ada mengatakan
'life must go on'
mohon kekuatan diserap masuk dalam diri ini. amin



p/s: 
entry ni agak berbaur peribadi. maaf zahir batin kalau kalau timbul rase menyampah. 
selamat beraya dan berpuasa enam di minggu kedua syawal. burrr

Thursday, 9 August 2012

pelangi senja vs esaimen teknologi pendidikan. =.='

sepatutnya sekarang aku kena siapkan esaimen
mesti siapkan
tapi kejadah apekah sekarang aku ngadap apdet entry pulak dah
zzzzz

takpela
malam ni tak payah tidor
berjaga sampai lebam
dan esok dah submit esaimen
sudah buleh merdeka
merdeka sekejap
=.=

sekarang ni
aku asek dengar lagu Pelangi Senja
yang stacy nyanyi tu
sampai kadang tu terngiang-ngiang kat telinga
maybe sebab keadaan aku dan dia kot
so feel dia menusuk kalbu lah
wuwu
btw,video klip utk Pelangi Senja terbaek kot
sangat cantik view kat Semporna, Sabah <3


update:
1 #aku baru perasan hari jadi naqibah rozahan sama dengan hari jadi arif, adik aku. tahun je lain.
2 #aku tak berapa melayan lagu raya sgt tahun ni. nanti time raya la baru layan.
3 #kat kelas aku skang ada game main surat layang. somehow aku rasa dihargai bila main game tu.
4 #dia masih dlm ingatan aku. bila aku dengar lagu-lagu fevret dia or lagu yg dia pernah tujukan kat
     aku, autometik teringat dia pastu aku jiwa kacau. burrr
5 #suprisingly kali ni aku tak de langsung rasa mcm nak cari pengganti. foreveralone je lah.
6 #tiap-tiap minggu aku balik rumah sekarang.
7 #rindu ramai manusia. rindu nak berjumpa-jumpa. tapi rindu tu sekadar terpendam dalam hati.
8 #minggu depan aku praktikal 4 hari. harap aku dpt berpraktikal dengan jayanya. amin :')

p/s: lately aku asek membaca blogger cikgu cikgi. ambil semangat mungkin. huhu

Wednesday, 25 July 2012

misscalls dari awak.

230712
3.46 pagi - 1 misscall dari awak

240712
2.18 pagi - 1 misscall dari awak

haih
dua hari berturut-turut
dia call aku tapi aku tak sedar.

entah kenapa la aku tak sedar time dia call aku
yang buat aku geram dengan diri aku sendiri tu, 
aku tersedar dalam 15-20 minit lepas misscall dari dia
aku nak call dia balik dah la tak boleh sebab kredit expired
dah elok2 dia call, aku pulak tak angkat
>.<

sorry awak
kita dah la jarang nak ber-call dah sekarang
bole pulak jadi camni .
teruk kan fara ni?
huuu

esok hari rabu.
kena kuatkan semangat pergi kelas.
encik haris nak jumpa aku
pasal kes ponteng tu la
tah bile aku nak pegi jumpa dia.
maybe jumaat kot.
kot la.

laptop kat icu pun da sihat.
nanti la aku amek.
rabu kames kelas direct dari pagi sampai ke petang.
penat seh.

#kpd semua, selamat tambah ibadat di bulan ramadhan. <3












Wednesday, 18 July 2012

Abah.

assalamualaikum
baru kejap tadi abah send mesej ramadhan kat aku
mesej simple je tapi tersentuh lak hati
huuuu
tetibe aku terasa nak cerita pasal abah aku lak.

sebenarnya,
hubungan aku dengan abah tak la rapat sangat sekarang
tapi satu benda yang aku perasan dari dulu
bila abah tunjukkan dia 'care' kat aku
automatically aku akan tacing.

contohnya,
kalau orang lain bapak dia cakap 'belajar rajin-rajin'
mesti rasa cam cliche je kan
tapi aku
kalau abah aku cakap camtu kat aku
memang aku rasa tacing la.
sebab abah aku jenis susah nak tunjuk dia care.

somehow,
aku selalu gak bergaduh dengan abah dulu
tapi deep in my heart, aku tetap sayang kat abah aku.
*wuuu air mata bergenang pulak da T.T

walaupun aku tak rapat dengan abah,
aku rasa abah sentiasa ada bila aku susah
since dari aku kecik lagi.
aku ni dari kecik asek sakit-sakit
pukul 2-3 pagi tetiba asthma
pukul 2-3 pagi tetiba muntah
mama aku memang label aku 'taik penyakit' je dulu.
tapi abah sentiasa sabar bawak aku pegi hospital.
memang abah la orangnya.

bila aku da besar ni,
aku rasa aku masih tak mampu menyenangkan abah.
even kalau aku nak balik rumah pun,
masih lagi abah yang fetch aku dari asrama.
nak harap aku?
lesen kereta sampai sekarang pun tak berambik.
aku memang very very a loser girl . wuwu

aku banyak ambil perangai abah sebenarnya.
sebab tu bila mama dok condemn abah
aku just tadah telinga je la
sebab perangai aku=perangai abah.

abah, kakak sayang abah.
maafkan kakak sebab selalu ego.
maafkan kakak sebab bertekak dengan abah satu masa dulu.

*air mata dah menitik. haih.








Thursday, 12 July 2012

esok nak bertolak ke kuala gula, taiping.

bile jiwa kacau cmni
selalu pulak aku update entry
burr

walaupun tadi aku terpaksa sain borang salah laku
walaupun aku tau aku bakal berdepan musibah besar lepas ni
walaupun makin lama aku rasa semakin awkward 
nak berdepan bebudak kelas dan ustaz mat dan encik zain
esok pagi aku kena gak buat-buat macam takde apa berlaku
sebab esok ada program anak angkat kat kuala gula
kelas aku bergabung dengan kelas fathul.

aku harap program esok 
dapat meniupkan semangat baru untuk aku.
dapat meningkatkan balik iman aku
dapat memperbaiki skill komunikasi aku yang semakin penyenyap
sungguh aku senyap sekarang ni
dan lebih banyak memencilkan diri

to fanad, esok aku berada dekat je dengan kau.
kalau free, lawat la aku kat rumah family angkat aku.

*beria je. padahal aku duduk sana 2 hari je pon = ='

hari isnin or selasa next week
aku rase macam nak jumpa kaunselor
aku sekarang tengah 'sakit'
aku rasa lemah, takde semangat
dari sem lepas aku sedar benda ni
tapi sampai sekarang aku pendam.

ya Allah, 
permudahkanlah urusan aku.
kuatkan hati aku
aku tau aku selalu melupakanMu
ampunkan aku,ya Allah. 
hurm.

p/s: aku ada penyakit suka tak angkat call orang. terutama kalau budak kelas aku yang call.
      camne nak sembuhkan penyakit ni ha? makin lama macam makin teruk. im very the loser :|


mimpikan si dia (110712)

semalam aku tak attend class.
aku rase tak sedap badan
so sepanjang aku tak pergi kelas
aku nak gi klinik tapi rase macam malas nak gerak amek borang sakit bagai
so aku just tidur je kat bilik.

time aku tidur tu
aku mimpi mama ajak pindah rumah baru
rumah baru tu macam kat luar negara
siap ada binatang banyak-banyak mcm kat safari park je
tapi binatang tu semua dalam bentuk kartun 3D
pastu tetibe belakang rumah aku ada gorila mengamuk meroyan tetiba
zzzz

tapi tah cemana tah
boleh pulak kitorang singgah kat satu homestay ni
homestay AH
aku ingat lg nama homestay tu sebab pelik dan pendek sangat =.='

ada family uruskan homestay tu
and yang tak sangkanya
kat homestay tu ada damia nurinsyirah
damia ni anak buah si dia
dalam mimpi aku tu, aku ngan damia rapat
kitorang ade la berbual sensama.

damia: nama kakak sape?
aku: kak fara. ingat lg ke?
damia: ouhh kak faraaa. ingat2. *sambil muka cute
aku: selalu org panggil damia ke syira?
damia: pak long panggil kite syira jeee. *buat muka cute lagik

lebih kurang gitu la dialognye
aku pun ingat-ingat lupe
then aku hug damia.
lama gak la.
rasa bahagia time tu
sebab kalau realitinya aku tak la rapat sgt ngan damia
just pernah jumpa sekali je
:)

then damia mintak nak makan.
aku layankan je lah.
pastu dia maen laptop ke ape tah.

dalam mimpi aku tu
mama damia ialah chuck lyssa.
chuck lyssa is ex-gf si dia
dan dlm mimpi tu
gayanya mcm lyssa tu ada something special dengan si dia
maybe wife ke lebih kurang cmtu la

tapi ending mimpi aku tak best
and menyedihkan.
tuptup ada seseorang yg penting dlm hidup aku meninggal dunia.
meninggal sebab eksiden.
berdarah-darah.
aku tengok depan mata sambil dukung damia.

tak lame pastu aku pun terjage dari tidur.
bangun dari tidur terus berdebar-debar dada.
haih. entahla kenapa aku mimpi camtu.

aku doakan dan harap sangat
orang yg meninggal dalam mimpi aku tu
dipanjangkan umurnya
dan dilindungi dari kecelakaan.
aminn.



Wednesday, 11 July 2012

nak call dia tapi.......

dari pukul 9.00pm tadi
sampai lah sekarang
aku rase nak sangat call dia
entah la kenapa

tapi
aku takut.
aku takut aku mengganggu dia
kalau based on status kat fb tadi
aku tau dia sedang berdota dengan kawan2
tapi tak tau lah kot dia dah habes berdota.
aku tak mau mood dia berubah
disebabkan aku.

hurm
lama sungguh aku tak call dia
last masa 2 minggu lepas kalau tak silap
itupun dia macam tak sudi dah nak bercakap dengan aku
:(

setiap hari aku teringat kat dia
tak mampu aku lupakan dia
terkadang memori manis antara aku dan dia ter-flashback di kepalaku
bahagia sangat masa tu
:')

dia minta aku lepaskan dia
tapi masalahnya
mampukah aku melepaskan dia?
sampai sekarang aku masih tidak mampu

aku harap masih ada sinar harapan
walaupun kini segalanya tidak seperti dulu..

kreditku sudah expired kejap tadi.
aku hanya mampu merenung handphone aku.
sunyi.
sepi.
nak call dia dah tak boleh
nak text pun tak boleh.


wahai mataku,
harap malam ini
tidur lena itu milik kita.
 :\


p/s: maaf sebab menjiwa kacau kat sini. wuwu

Thursday, 19 April 2012

rindu. rindu sampai rasa nak turun jb. burrrrr~

assalamualaikum
nampaknya aku dah kurang ketagih menjadi blogger
tengok je la blog aku ni
bulan ni je baru berapa aku update entry
maybe sebab hidup aku macam tak tentu arah je kot
so tataw nak cerita apa
=.='

hari ni dan semalam
keinginan aku nak pergi johor bahru tersangatla kuat
serius kot
tapi terpendam setakat keinginan
bila nak melaksanakan aku macam stuck pulak
*apebenda ayat aku taip ni? zzz. abaikan. =.='

aku ada cakap kat sweetheart
aku rase nak pergi jb
tapi dia cakap tak payahla
huhu

aku faham dia pun tengah sesak
gaji tak dapat lagi
maybe sebab tu dia berat hati

dan
aku tahu risiko kalau pergi jb
tapi........................

arghhh
kenapa la perak dengan johor tu tak berjiran je?
kan senang nak visit memvisit
pffft~


p bisik kat s:
rindu awak sayang. rindu awak jugak fanad sayam <3

Tuesday, 3 April 2012

aku dah susahkan hati semua orang :(

aku tak tau nak cakap macam mana
aku tak faham kenapa aku selalu sangat menyusahkan hati orang
banyak kali sangat
damn, i hate myself
:(

tadi 
nak dekat dekat pukul 10pm
tanpa disangka-sangka
mama datang asrama aku
aku ingatkan sape la ketuk pintu bilik
aku selamba je biarkan

sekali yang masuk 
MAMA
omaigod
macam mane mama boleh datang ke asrama?
wuwu

rupenye mama datang sebab risau
mama cakap ada kawan kawan aku call enfon dia
diorang cakap aku tak datang kelas

memang aku tak datang kelas pun
hurmmm
tetibe aku menyesal tak datang kelas minggu lepas
aku tak tahu la apa masalah diri aku minggu lepas
sampai sanggup berkurung dalam bilik
tak pergi kelas
tak makan minum

and now
mama risau
sampai datang asrama
mama cakap mama letih letih dari balik sekolah
tak sempat nak makan ape sume
terus datang asrama aku
risau aku hilang entah kemana
wuwu
maafkan kakak sebab dah buat mama susah hati
kakak dah banyak kali susahkan mama abah
 :'(

teruknye aku
aku dah buat semua risau
mama risau
abah risau
classmate risau
fanad risau

to fanad, sorry tak angkat call kau
aku tau kau pun risau 
and kecik hati
tapi aku tak berdaya
aku taknak pura-pura okey depan kau
kau tunggu aku setel semua
nanti aku call kau
aku sayang kau fanad :'(

to sweetheart,
thanx sebab sabar layan karenah tak matang fara ni
harap keadaan tak stabil ni akan berlalu segera
iloveyousomuch :'(

sampai bila kau nak hidup dalam masalah, fara?
sampai bila?
hurmmm~

Thursday, 16 February 2012

tiba-tiba aku terasa kosong.

assalamualaikum
jam menunjukkan 1224pm masa aku mula-mula menaip entry ni
saje je letak time start tulis
sebab aku nak tau berapa lama aku siapkan entry merapu kali ni
:p

hurmm
sebenarnya aku terasa bosan
dah lama dah perasaan bosan ni bertandang
tapi aku just ignore je
tapi makin hari aku makin bosan

kalau dulu
aku selalu hilangkan bosan aku dengan shopping-menyopping
#err ade ke istilah menyopping tu? =.='
aku beli tudung baru
baju baru
kasut baru
blaus baru
cadar baru
semua la baru
tapi bukan la tiap-tiap hari aku buat cmtu
biasanya aku shopping secara berkala je
macam weekend or monthly la
untuk menghilangkan bosan
dan untuk naikkan semangat aku
:)

kebelakangan ni
memang aku perasan aku jarang bershopping
aku tahan keinginan tu
sebab aku nak merasa jadi orang yang pandai berjimat
aku nak gak merasa sampai hujung semester
aku masih ada duit elaun
dan tak payah bergantung pada duit mama abah.

tapi itulah
hidup berjimat ni membosankan
aku ni jenis tak kisah keluar belanja banyak
asalkan hidup aku berwarna-warni
ceria
happening
bertenaga
wah gitteww
haha

emm aku rase
petang jap lepas bank in duit kat abah
aku nak pergi shopping sikit la
maybe nak beli blaus baru or tudung baru.
harap-harap ade la yang berkenan kat hati aku
dan harap-harap dengan bershopping tu
mampu la menghilangkan rasa kosong dan bosan dalam hati aku skarang ni
pffttt~

okey habes menaip pukul 1241pm

#imissyou imissyou imissyou. kbabai.

khamis 16022012.

aku terjaga pukul 4 pagi
aku terus tengok enfon kat sebelah
alahai si dia misscall aku sampai 7 kali
sekali pun aku tak terdengar ringtone enfon aku
haihh.

pastu dia text kat aku:
"imissyou. sleep tyte, sayang. iloveyousomuch. 
moga dibuai mimpi yang indah2."


kesian dia
mesti dia tunggu aku terjaga tadi
entah kenapa
aku rase bersalah pulak bile terlelap tadi
padahal aku da cakap kat dia
aku nak tunggu dia balik keje malam nanti
tuptap aku pulak yang tido tak sedar-sedar

im so sorry, sayang.
;(

sekarang tengah hujan kat ipoh
aku sejuk
nasib baik ada kucing sudi temankan aku
bole aku peluk dia
nak curi haba badan dia
hee

hari ni aku nak bank in duit kat abah
harap-harap sejukla hati abah.

hari ni aku kena bentang 2 presentation kat kelas
rase macam dah lama tak berdiri depan kelas
dan bercakap.
hope semuanya ok hari ni.
amin.

Monday, 13 February 2012

aku takde facebook pun menjadi masalah kat korang eh? takpaham aku. =.='

assalamualaikum
fuuu akhirnya dapat jugak aku begolek-golek atas katil sambil ngadap laptop
rase lega gile
sebab hari ni jadual kelas penoh
bosan betol.

hari ni sampai 2 orang kawan sekelas aku suruh aku buat facebook baru
alasan diorang, susah nak contact aku
aku just cakap
"ha nanti la. tengokla macam mane. skang da jarang online".

hakikatnya actually aku ade je akaun facebook
tapi entah
aku tak terasa macam nak add diorang
macam fobia pun ade.
kot.

bagi aku,
cukuplah dulu je aku berkawan dengan korang dalam facebook.
bukan aku tak sudi, just berhati-hati
apa yang aku lihat
sepanjang 2 tahun setengah kita berkawan via facebook dan realiti
aku tak nampak istilah kawan susah senang tu bile dengan korang
even nak bertepuk tampar dengan korang pun aku rase pelik nak buat
janggal. ganjil.
serius itu yang aku rase.

mungkin depan korang
aku nampak ceria dan sentiasa tersenyum mesra
tapi dalam hati aku sebenarnya fobia nak beramah mesra dengan korang.
dulu pernah aku cuba mesra dan cerita hal-hal peribadi aku kat korang
tapi apa yang aku dapat?
korang tikam aku daripada belakang.
korang sebar aib aku kat lecturer dan mama abah aku.

haihhh.

terkadang aku macam tak percaya
aku menjadi watak utama
dalam kes tikam belakang ni.
entah, malas aku mengulas lebih panjang.

yang penting, aku takkan add fb korang.
aku takkan join private group kelas dalam fb yang korang buat.
aku memang nak biarkan diri aku ada privasi dan sedikit exclusive
nasib la kalau susah nak contact aku
aku kan retisss
lalalala.
:p


Thursday, 9 February 2012

haihh. duit oh duit. kenapa la kau tak turun dari langit je? penat ah nak pegi bankk segala. =.='

assalamualaikum
sedar tak sedar
aku dah seminggu tak hapdet blog
maaf tau belog
tak sengaje ignore awak
heee

berbalik kepada benda yang aku nak bebelkan
alkisahnya minggu ni aku dah dapat elaun
bukan minggu ni sangatla
actually since jumaat lepas dah dapat
aku bile tau je elaun dah masuk
terus aku cash out rm400
pastu mule la shoping tu shoping ni
bayar hutang segala
bayar duit kelas la duit lawatan la
tau tau masuk je jumaat minggu ni
dah nak habis dah rm400 yang aku cash out tu
gile cepat habes
CIS BENCI AHH!
#perlu ke nak capslock sangat? tah,lantak ah. stress kot. haha

dan nak buat lagi stress
kad atm aku boleh pulak hilang lepas aku cash out duit minggu lepas
pandai betul kad atm tu menyorok
tau tau je tuan dia ni gile boros punye orang
hakhak
kalau tak hilang kad atm tu, aku rase mau rm1000 habes tak sampai seminggu
sebab aku ni jenis kalau duit banyak memang sume benda pun nak beli
tapi kalau takde pandai pulak berjimat
haishh hairan hairan

banyak lagi benda tak setel
lesen kereta aku tak daftar lagi
itu mau makan rm600 something
cadangnye nak gak la tukar enfon memahal sikit semester ni
tapi aku just mampu telan air liur je lah tengok bebudak kelas aku tukar enfon baru bagai
tapi enfon aku memang tak perlu tukar pun, tak rosak pun
tapi aku nak tukar gak
tapi encik boipren tak bagi aku tukar enfon
arghh apebenda banyak sangat "tapi" aku merepek ni
=.=

dahlah penat taip pepanjang neh
jom kite same same doa kot kot esok turun hujan duit kat Malaysia
kite sume kaya
yeayyy! hahaha

p/s :  aku nak sangat pergi Festival Layang Layang Antarabangsa Pasir Gudang next week. ade sape sape nak temankan aku gi sane tak? wuwu.


Thursday, 2 February 2012

not bad jugak ah movie Azura. meleleh ayor mate aku wey. =.='

assalamualaikum
aku sekarang kat cc
actually baru lepas keluar panggung wayang
hoho

entah macam mane aku bole terdetik nak tengok cerita Azura
walaupun bagi aku
time bace promo Azura kat suratkhabar
aku da dapat agak jalan cerita dia agak cliche
tapi hati aku macam meronta-ronta nak tengok jugak
=.=

for me, takde apa yang luar biasa
dgn cerita cinta Zack dan Azura
but yang membuatkan aku menitis air mata tu
maybe sebab aku terasa jalan cerita cinta diorang
macam nak lebih kurang dengan jalan cerita cinta aku dan dia.

okey aku tak kesah ah
korang nak gelakkan aku terlebih jiwang ke ape kan
tapi yang penting bagi aku
feel yang Shah Jazle & Neelofa bawak time berlakon
agak menjadi
walaupun kadang-kadang Neelofa kaku mcm patung bercakap
tapi for me,masih lagi ok dan boleh diterima akal ah
pehh bukan main puji lagi aku
padahal sebelum ni kemain aku cukup suke gelakkan kahkahkah & membahan cerita Melayu dalam pawagam je
:p

even Ombak Rindu tu pun aku tak menangis
tetibe cerita Azura pulak aku tertacing sensorang lak
nasib baik orang tak ramai
kalau tak,malu sey.erkk.
hehe

antara scene yang bagi aku agak unik. deting kat atas lori kren. nice sey. :)


sepanjang tengok cerita Azura tadi
ada beberapa moral of the story yang aku dapat dari cerita ni.
antaranya:
1. kalau kaya, jangan nak berlagak bagus mcm dah pandai sangat ah kan.
2. tugas memimpin dan membimbing tak semestinya terletak di bahu lelaki sahaja. andai kata perempuan lebih berilmu dan berkepimpinan, tak salah perempuan tu memimpin dan bimbing lelaki sampai lelaki tu berjaya menjadi khalifah atas muka bumi ni.
3. jangan terlalu kejar cita-cita sampai tergadai cinta sejati yang dah ada depan mata.kalau boleh,biar cinta dan cita-cita berjalan seiring.


haaaa cukup ah 3 kan aku bagi
oke lettew
hehe
aku suggestkan korang pun pergi ah tengok cerita Azura tu
saje-saje release stress orang kata
:)

Sama cantik, sama padan diorang ni kan <3



p/s: aku masih tak boleh nak suka Neelofa. nampak sangat aku mendengki sebab Neelofa santek seksi bergaya kan? kehkeh :p


Monday, 30 January 2012

alhamdulillah,hubungan aku dan dia suda genap 90 hari :')

assalamualaikum
hurm aku terjaga pukul 2 lebih tadi
padahal aku tengah dengar hot.fm siaran langsung AJL tadi
eh siapa yang menang ha?
aku tak sempat dengar result kot.
cemana ah aku bole terlelap
aduihai.

pastu da alang-alang terbangun tu
aku terus belek enfon ah
tengok-tengok ada 2 misscall
si dia call aku agaknya
wuuuu kenapa aku tak sedar langsung
aku rindu dia sangat-sangat kot
T.T

hari ni 30012012
hubungan kami genap 3 bulan
tapi hari ni gak aku rasa macam jauh dengan dia
start pagi tadi dia pegi memancing dengan kawan-kawan dia
sampai ke petang
aku memang tau dia suka memancing time weekend
so aku tak kesah la
lagipun memang dia da bagitau awal-awal malam semalam

pastu bila dia da balik dari memancing
aku pulak busy kemas bagai nak balik asrama dah
so aku just text manje-manje jap dengan dia
pastu terus bergegas kemas beg baju semua ah
#poyo gile guna word 'bergegas'.kehkeh

aku kemas baju kemain lama kot tadi
start pukul 6.45ptg sampai pukul 8mlm kot
konon-konon nak perfect ah semua baju nak ada
aku sempat amek baju kurung mak aku 3 pasang kot
dah mak aku kata nak bagi orang lain
ceh baik bagi aku je
lawa sey :D

tapi aku tetap ada tertinggal barang tadi. adess.
1. charger enfon nokia
2. kad temujanji untuk jumpa doctor khamis ni

ha sambung cite
so dah pukul 8.30mlm camtu baru ah abah aku bertolak dari rumah
nak hantar aku balik asrama
before masuk gate asrama
abah ajak makan dulu
aku okey saje
save duit aku
haha
lagipun dapat ah tengok AJL kejap
:p

aku just sempat tengok persembahan
Projek Pistol, Atilia & Monologue, Jaclyyn Victor dengan Yuna je
part yuna tu sempat tengok separuh je
boleh pulak mama aku kate yuna buat hidung
sebab dalam tv td nampak macam mancung sikit ah hidung dia
demn. tu semua effect mekap je kot,mama
=.='

time tengah tunggu order sampai tu
aku text si dia
"sayang, imissyou lah :*"

tak lama lepas tu dia reply
"same here. ai tunggu sayang dari td tau. are you ok?"

aku bercadang nak reply tapi aku perasan mama aku mcm tengah perhati aku
erk.
pastu si dia misscall aku sekali
aku terasa mcm nak je call dia kejap
tapi pikirkan mama aku ada depan mata
aku jadi takut.

so aku pun bertahan la
sampai la da sampai asrama
baru aku reply text dia balik
"sori ta reply td,yang. ai baru sampai asrama ni. 
peh bpeluh angkat barang segala. >.< yu tengah wtpe tu?da makan?"

tapi dia tak balas pun
hurmm aku teka dia dah tetido
lagipun time tu dah pukul 10mlm
lagipun semalaman dia tak tidur & tak rehat
sebab gi memancing tu
aku pun ok je la.

cuma bila dia tak reply mesej aku
aku jadi rindu sangat-sangat kat dia.
huawawa
aku rindu dan mengharap dia balas mesej aku sampai tertidur-tidur aku tadi
=.='

 sekarang dah pukul 4pagi
dan aku dah tak mengantok
dan aku sedang merindui dia.
haihhh.



#segala mesej antara aku dan dia telah diedit sedikit mengikut kesesuaian korang sebagai readers. lalalala :p





Thursday, 26 January 2012

aku tak reti nak sweet dan aku terasa macam loser.

assalamualaikum
sedar tak sedar
dah nak masuk 5 hari aku bercuti
dan dalam masa 5 hari aku bercuti ni
dah 2 kali aku menangis
sekali time ahad lepas, sekali lagi tengah malam tadi.

kebelakangan ni
aku perasan
aku kalau menangis
memang aku akan nangis dalam telefon time tengah gayut dengan dia
eventhough aku dah mindset taknak menangis dah tahun ni
taknak dah susahkan hati si dia
kenkonon azam tahun baru kan
tapi awal awal dah fail
T.T

kenkadang aku terfikir
kenapa la aku asek nak menangis sekarang ni?
padahal dulu aku cukup susah nak menangis kot
maybe sebab ego,malu,rase macam lemah kalau menangis
aku lagi sanggup maki,marah marah daripada menangis
tapi sejak dah ada si dia ni,
benda kecik yang takde benda pun boleh buat air mata aku mengalir
benda kecik pun dah buat aku merepek melalut
sampai mungkin secara tak sedar, aku dah lukakan hati si dia
haihhhh.

somehow,
aku rase aku sangat tak sweet
aku taktau la ini just perasaan aku ataupun memang realitinya aku tak sweet
aku rase dengan sesiapa pun aku tak reti nak sweet
aku ni jenis macam hati keras la kot

serius cakap
dengan mak aku pun aku tak reti nak manje manje
dengan kengkawan apetah lagi
cuma maybe aku ni jenis banyak mulut sikit
so itu je kot yang membuatkan aku masih ada kawan & family
kalaulah aku ni jenis penyenyap
memang alamatnya aku hidup sorang je ah
=.='

kalau korang nak taw,
kalau aku bandingkan antara aku dengan si dia
siape lagi sweet
boleh tak aku nak cakap si dia lagi berganda ganda sweet dari aku?
huhu
serius kot
aku tak tipu ni.

dalam banyak hal
aku perhatikan dia memang tunjukkan kesungguhan nak jaga hubungan kami
tapi bila aku tengok diri aku
aku tak pasti apa yang aku dah buat untuk diri dia
aku tak pasti adakah aku dah bahagiakan dia
aku dah ah tak sweet,pastu ego,pastu kuat menangis
somehow aku rase aku macam banyak susahkan hati dia je
dan aku tetibe terase loser.


sayang,if sayang bace entry ni,
i wanna you know that i love you so much.
maybe kite tak sweet macam gurl lain
tapi kite sayang awak sepenuh hati
dan tak sanggup kehilangan awak.
kite harap awak rasa bahagia berada di samping kita
tapi andai kata awak tak bahagia,andai kata awak terluka
dengan sikap and kata kata kita
please forgive me sayang.
kite tak sedar kite dah lukakan awak.
again,i wanna you know that i love you so much  :'*








Saturday, 21 January 2012

buat aku tersenyum

assalamualaikum
hari ni aku terasa nak tules pasal bab sedih
bagi aku,dlm hidup ni kite tak dapat lari daripada kesedihan
macam mane kite ni seorang yang ceria, asek tergelak dan tersenyum
tapi akan ade mase kite akan sedih dan menangis
betul tak?
:)

dulu pernah ade sorang kawan aku bagitau kat aku
die cakap kesedihan ni ade 5 stage
1. denial (penafian)
2. anger (kemarahan)
3. bargaining (tawar-menawar)
4. depression (tekanan perasaan)
5. acceptance (redha dengan takdir yang telah ditetapkan)

alhamdulillah
eventhough dulu aku pernah sedih & kecewa melampau
aku berjaya melepasi kelima2 stage kesedihan
dan sekarang aku dah sampai tahap ''acceptance''
aku kembali merasai nikmat hidup dengan tenang.
terima kasih Allah.
:')

bagi aku,
bila kita dapat terima dengan hati terbuka
takdir yang telah ditetapkan di Loh Mahfuz untuk kita
kita akan lebih tenang dan kembali fokus
dgn apa yang kita nak masa tgh hidup ni

jangan cepat sangat hukum diri atas kesilapan lalu
jangan cepat sangat menyalahkan takdir
jangan cepat sangat berputus asa dgn rahmat Allah
yang sebenarnya,bila kita pernah buat silap
kita kena maafkan diri kita
berazam untuk berubah menjadi lebih baik
dan bersedia untuk teruskan melangkah ke hadapan.


never give up :)



peribahasa pun ada sebut
"bumi mana tak ditimpa hujan"
sama la jugak mcm manusia
manusia biasa memang takkan terlepas daripada kesilapan dan buat dosa
tapi kita tak bole biarkan diri kita terperangkap lama lama dalam kegelapan tu
kita kena sentiasa berazam untuk bangkit dan perbaiki segala sejarah hitam kita
:)

amboi kemain aku dah mcm pakar motivasi lak
padahal aku tadi ingat saje nak merepek kt entry je
kehkeh

papepun
selamat bercuti korang
aku cuti seminggu sey
sangat terbaiklah
okey itu je nak tules
happy saturday uolls!
:D



p/s:
aku tengah tersenyum ni sbb ade sorang blogger tu nak bagi aku hadiah made in cameron highland. thanx tau najihah.terharu kot :D